Manieren om vastgoed als belegging mogelijk te maken

Bij een belegging in vastgoed zal altijd eigen vermogen ingebracht moeten worden. Dit kan in de vorm van geld of door overwaarde op uw woning. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om deze overwaarde te verzilveren, zodat ook u een belegging in vastgoed kunt verwezenlijken.

 

Vastgoed kopen door verkoop eigen woning
Eén van de mogelijkheden is het verkopen van uw woning en verhuizen. Of u kunt de woning verkopen en het daarna terughuren bij het bedrijf waaraan de woning is verkocht. Volgens Nu.nl wordt de gemiddelde overwaarde geschat op 128.000 euro, wat een goede indicatie is, gezien het feit dat deze wordt gebaseerd op de jaarlijkse WOZ-waarde en dit wordt geschat door de gemeente waar het huis staat. Dit is dan ook een goede manier om te starten met een vastgoedinvestering.

 

Krediethypotheek als manier om te beleggen in vastgoed

Wanneer u de rentelasten kunt dragen en over voldoende inkomen beschikt, komt u in aanmerking voor een krediethypotheek. Een krediethypotheek is een doorlopend krediet, waarbij uw woning als onderpand dient. Niet alleen is dit de voordeligste optie, maar het krediet is ook flexibel. Dit betekent dat u zowel kunt aflossen als vrij opnemen tot aan de afgesproken limiet. Wel kunnen de lasten fluctueren wegens de variabele rente en geldt er geen renteaftrek voor een krediethypotheek.

 

Vastgoedbeleggen via de aflossingsvrije hypotheek

Bij de aflossingsvrije hypotheek geldt dat u pas in aanmerking komt wanneer u over voldoende inkomen beschikt, en de rentelasten kunt dragen. Bij een aflossingsvrije hypotheek bouwt u gedurende de looptijd geen kapitaal op en u lost niets af. Ook is deze hypotheekvorm toegestaan tot maximaal 50% van de woningwaarde. Eén van de nadelen van de aflossingsvrije hypotheek is dat de overwaarde niet of heel lastig in delen op te nemen is. Ook geldt geen renteaftrek voor aflossingsvrije hypotheken die na 2013 zijn afgesloten, en u bent in sommige gevallen verplicht een hypotheekadviseur in te schakelen. Het voordeel echter is dat u de rente voor een langere periode kunt vastleggen, wat meer zekerheid biedt.

 

De opeethypotheek: beleggen in vastgoed met weinig geld
Wanneer u niet in aanmerking komt voor een krediet- of aflossingsvrije hypotheek, kunt u een opeethypotheek overwegen. Deze is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld alleen een AOW-uitkering hebben. De opeethypotheek is een aanvulling op het inkomen en bestaat doorgaans uit twee delen. Vanuit het ene deel wordt de hypotheekrente betaald, en het andere deel van de lening kunt u direct of in maandelijkse termijnen opnemen. De nadelen van deze hypotheekvorm is dat deze niet erg flexibel is: u krijgt ofwel een groot bedrag in één keer, of een maandelijkse uitkering. Ook blijft u rente betalen, zelfs wanneer het afgenomen bedrag is ‘opgegeten’. Soms moet de woning dan worden verkocht. Ook moet er bij een opeethypotheek vaak veel overwaarde aanwezig zijn; dit omdat de bank een marge aanhoudt en u anders niet voldoende geld kunt opnemen.

 

Verschillende mogelijkheden

Er bestaan dus verschillende manieren om de overwaarde op uw woning te verzilveren. Zo kunt u met het vrijgemaakte geld uw aankomen aanvullen. Voor wie daarin geïnteresseerd is, kan beleggen in vastgoed een goede optie zijn. Er zijn verschillende vastgoedfondsen zoals Ferax die alle zaken rond het vastgoed en de uitbetaling van de opbrengsten regelen. Zij nemen u ook alle zorgen van de belegging en het beheer uit handen. Dit is een gemakkelijke en comfortabele manier van geld beleggen in vastgoed.

Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *