De overwaarde op uw huis verzilveren

Veel huizenbezitters hebben een overwaarde. Dit betekent dat uw huis meer waard is dan de hoogte van uw hypotheekschuld. Is uw huis in de loop van de jaren in waarde gestegen? Of hebt u in die tijd flink afgelost op uw hypotheek? Dan is er in uw situatie hoogstwaarschijnlijk sprake van overwaarde. In dit blog leest u wat u daar zoal mee kunt doen.

Besparen op uw hypotheek

Als uw overwaarde groter is geworden dan kunt u misschien wel besparen op uw hypotheek. Hebt u een hypotheek zonder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) dan is uw hypotheek ingedeeld in een risicoklasse. Hoe lager het risico, des te lager de rente. Als uw huis meer waard is geworden en uw hypotheek minder of gelijk is gebleven, dan loopt de bank minder risico en kunt u mogelijk besparen op uw hypotheek. Dit kan bij uw huidige bank, maar dit hoeft niet. Vaak is oversluiten nog voordeliger.

Een tweede huis kopen

Bij veel overwaarde is het te overwegen om daarvan een tweede huis te kopen. U verhoogt dan de hypotheek op uw eigen huis en van dat bedrag koopt u een tweede huis. Tip: houdt u er wel rekening mee dat u maximaal 100% van de waarde van uw huis mag lenen in uw hypotheek. De hypotheekrente van het deel dat u gebruikt voor de aankoop van uw tweede huis is ook niet fiscaal aftrekbaar.

Een nieuw huis kopen

U kunt ook de overwaarde gebruiken om te investeren in de aankoop van een nieuwe woning. U verkoopt uw huidige woning met overwaarde en dit geld komt beschikbaar om een nieuw huis te kopen. De Belastingdienst moedigt u met de bijleenregeling zelfs fiscaal aan om de overwaarde te gebruiken voor uw nieuwe huis. U kunt het vrijgekomen bedrag ook gebruiken om te beleggen in een vastgoedfonds, zoals van Ferax Vastgoed (www.feraxvastgoed.nl)

Verkopen en toch blijven wonen

Misschien woont u wel fijn in uw huidige woning en wilt u wel overwaarde benutten maar niet verhuizen. U kunt dan uw huis verkopen aan een organisatie en vervolgens terug huren. Dit heet ook wel ‘sale and lease back’. U krijgt dan in één keer een geldbedrag in handen. Meestal ligt dit tussen 70% en 80% van de waarde van de woning en u gaat dan huur betalen aan de nieuwe eigenaar.

U heeft veel opties

Als u besluit uw overwaarde op te nemen, dan is beleggen bij Ferax het overwegen waard. Ferax belegt met social impact in verhuurde woonruimte voor singles, starters en studenten. Het voordeel van beleggen in een Ferax vastgoedfonds, zoals al eerder aangestipt in dit artikel, is dat u rendement ontvangt op beleggen in vastgoed. Daarnaast is vastgoed minder gevoelig voor inflatie of voor schommelingen op de beurs, zoals dat bij aandelen wel het geval is.

Als u besluit uw overwaarde op te nemen, laat u dan altijd adviseren door een onafhankelijke (hypotheek)adviseur.

Gerelateerd bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *